Stichting

De Stichting Informatica Olympiade organiseert jaarlijks een drietal wedstrijden:

De Nederlandse Informatica Olympiade: Enkele honderden leerlingen werken vanaf september thuis of op school aan een collectie uitdagende opgaven. De beste honderd worden uitgenodigd voor de tweede ronde in maart. De besten daarvan plaatsen zich voor een cursus en de finaleronde. De winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Informatica Olympiade, in 2020 is die in Singapore.

De Beverwedstrijd: Afgelopen jaar meer dan 20.000 leerlingen maakten in november een toets achter de computer. De beste zestig per leeftijdscategorie werden uitgenodigd voor de tweede ronde in februari.

De CodeCup is een wereldwijde wedstrijd waarin deelnemers een programma schrijven dat zelfstandig een spel moet spelen. De deelnemers spelen een toernooi.

Als docent kunt u de Beverwedstrijd op uw school aanbieden; dat vraagt een bescheiden administratieve rol. Ook kunt u bij het schoolvak informatica een deel van de opgaven van de eerste ronde van de Nederlandse Informatica Olympiade inzetten, bijvoorbeeld als praktische opdracht over programmeren. De resultaten van deze opgaven worden kort na 19 januari bekendgemaakt.

Voor de inleidende opgaven wordt er verwezen naar een cursus CS Circles van de Universiteit van Waterloo in Canada. Deze cursus is ook in het Nederlands beschikbaar aan en geeft aan wanneer leerlingen met de volgende opgaven kunnen beginnen. Deze cursus kan ook binnen het vak informatica worden gebruikt. De cursus is te vinden op deze pagina: http://cscircles.cemc.uwaterloo.ca/nl/.

Bever Wedstrijd

De Beverwedstrijd is een gratis informatica- wedstrijd voor alle leerlingen uit groep 7 & 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. De wedstrijd is ontwikkeld om leerlingen kennis te laten maken met informatica.
Misschien ontdekken ze wel dat ze er talent voor hebben!